Tisztelt Olvasó!

Szeretném könyvtárunkat röviden bemutatni Önnek!

A vaszari községi könyvtár jelenleg a falu művelődési házában található.

Az épületet 1942-ben adták át községnek, ezzel kulturális rendezvényeknek, ismeretterjesztő előadásoknak, különféle találkozóknak, báloknak adva otthont. 1955-től a fiatalok mozizási lehetőségét is biztosította a falu vezetősége. 1950-1969 között Exner István, Krajcz Rajmundné és Tamási Frigyes volt a művelődési ház igazgatója, őket követte Porpáczy Nándor és Mészáros Béláné.

1999 óta nincs megbízott vezetője a művelődési háznak.

Az utolsó nagyobb felújításra 1986-ban került sor, amikor is felújították a tetőzetet, kialakították a központi fűtés rendszerét, néhány éve pedig felújították a vizesblokkokat is.

A művelődési ház ma is jelentős részt vállal a közösségi élet fenntartásában:

· a vaszari Ihász Gábor Általános Iskola több mint 10 éve itt adja elő a „Bemutatkozik az iskola” című műsorát, melyen olykor 300 vendég is jelen van

· 2006-tól a sportkör támogatásával színvonalas körülmények között itt ünnepelhetjük az újév eljövetelét

· 2007-től minden évben megtartjuk a falunapot, amely a „Sportért, kultúráért a Gerence völgyében” nevet viseli

Ünnepeink egy részéről is ebben az épületben emlékezünk meg: Államalapítás, Március 15., Október 23., Idősek Napja stb.

A községi könyvtár vezetője 1956-2003 között Kebely Gyuláné, majd Exner Istvánné és Zsédenyi Anna voltak. 2003-ban a könyvtárat a művelődési ház épületébe költöztették, ettől kezdve Mészáros Béláné, Dudaszegi János, Luksa Anita és Horváthné Kutasi Krisztina látták el a könyvtárosi teendőket.

 

Az 1960-as évektől az 1990-es évekig a beiratkozások száma folyamatosan nőtt, de a telekommunikációs eszközök elterjedése miatt mára a beiratkozások és a kölcsönzések száma is jelentősen visszaesett.

 

Könyvtárunk közel 6000 kötettel, 100 dvd-vel valamint 5 féle újsággal várja a kedves olvasókat (National Geographic, Autó-Motor, Lakáskultúra, Praktika, Ifjúsági Magazin). Emellett lehetőség van fénymásolásra, szkennelésre, nyomtatásra, internetezésre is (ezek használata díjtalan).